De grootste bitcoinbeurs, Mt. Gox, lijkt te kampen met een storing. De waarde van de bitcoin op de beurs is in een patroon vervallen van korte pieken en dalen tussen de 877 en 830 dollar. 

Daarnaast heeft de dienst last van vertragingen, waarvan de langste ongeveer veertig minuten lang duurde. Waardoor de vertraging en het vreemde koerspatroon worden veroorzaakt is niet bekend.

Andere bitcoinbeurzen, zoals Btc-e, wijken vooralsnog niet veel af van de waarde op Mt. Gox maar lijken niet te kampen met dezelfde problemen. 

Koers

Eerder op de dag kelderde de koers van de bitcoin met ruim 25 procent. Donderdag kelderde de koers ook al, nadat de Chinese centrale bank donderdagochtend liet weten dat financiële instellingen in het land geen bitcointransacties meer mogen uitvoeren. De koers van de digitale munt herstelde zich daarna weer, om dus vandaag weer opnieuw te kelderen. 

Nout Wellink, Voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) en huidig toezichthouder van de Chinese staatsbank, noemde bitcoins eerder deze week "erger dan de Tulpenmanie uit 1636". De digitale munt is volgens Wellink een hype die vroeg of laat zal instorten.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin