Zwitserse onderzoekers hebben een manier gevonden om de capaciteit van glasvezelkabels fors te verhogen. Daardoor zou de beschikbare bandbreedte kunnen vertienvoudigen.

Dat melden de onderzoekers van het Zwitserse instituut voor technologie in Lausanne.

De capaciteit van de huidige glasvezelkabels heeft zijn maximum bereikt, maar door de nieuwe technologie kan de bandbreedte zonder vervanging van infrastructuur fors toenemen. Dat betekent dat data sneller kan worden verzonden.

Glasvezelkabels versturen data via lichtpulsen. Deze lichtpulsen moeten een bepaalde afstand van elkaar hebben om zo het signaal niet te verstoren. De afstand van deze pulsen kan momenteel niet worden verkleind.

De Zwitserse wetenschappers zijn erin geslaagd pulsen samen te voegen in de vezels van de kabels en zo de lege ruimte beter te gebruiken. Dat kan omdat de lichtpulsen een andere vorm hebben gekregen waardoor ze in elkaar geschoven kunnen worden.

Volgens de onderzoekers is de techniek op wat kleine uitdagingen na al volwassen. Wanneer en of het in de praktijk gebruikt gaat worden, is niet bekend.

Wat is de gemiddelde internetsnelheid in Nederland?

Bekijk de glasvezeldekking en andere statistieken rond internet in Nederland