Bijna driekwart van de iPhones en iPads is nog geen drie maanden na de lancering geüpdatet naar iOS 7, de meest recente grote versie van het besturingssysteem.

Dat heeft Apple vrijdag bekendgemaakt.

iOS 7 is op 74 procent van de exemplaren van de iPhone, iPad en iPod Touch te vinden. Nog eens 22 procent draait op iOS 6 en slechts 4 procent op een eerdere versie.

De nieuwste versie van het besturingssysteem kwam medio september uit en is geschikt voor de iPhone 4, 4S en 5. De iPhone 5S en 5C hebben standaard iOS 7.

Ook gebruikers van de iPad 2 en hoger kunnen updaten en de iPad Air wordt standaard met de nieuwste versie geleverd. Beide iPad Mini's kunnen ook overweg met iOS 7 en tot slot is het besturingssysteem geschikt voor de laatste generatie iPod Touch.

De statistieken van Apple zijn gebaseerd op metingen van updates en downloads van apps uit de App Store over een periode van zeven dagen tot en met 1 december. iOS 6 stond na vijf maanden op 83 procent van alle toestellen en na bijna een jaar was dat 93 procent.

Android

Omdat Apple zelf alle controle heeft over de hardware en software downloaden doorgaans veel mensen de nieuwste versie van iOS. Bij Android is het zo dat Google een nieuwe versie uitbrengt en fabrikanten als Samsung, HTC en LG dan nog hun eigen softwarelaag over het besturingssysteem installeren.

Dat kost vaak veel tijd en bovendien worden sommige toestellen helemaal nooit naar de nieuwste Androidversie geüpdatet. De Nexustoestellen die Google samen met een fabrikant maakt, beschikken wel altijd snel over de nieuwste variant.

Apple heeft inmiddels diverse kleine updates aan iOS 7 uitgerold. Zo waren er problemen met sensoren als het kompas en de gyroscoop, werden berichten in iMessage niet verstuurd en kon het wachtwoord worden omzeilt.

Wat is er allemaal nieuw in iOS 7?

Bekijk de verdeling van alle Androidversies