De Bank of America schrijft in een onderzoeksrapport dat de Bitcoin een belangrijk betaalmiddel zou kunnen worden.

In het onderzoeksrapport gaat de bank in op de voor- en nadelen van de Bitcoin.

De lage transactiekosten, de hoge mate van veiligheid en het feit dat bitcoins niet of nauwelijks zijn te vervalsen spreken allemaal voor de digitale valuta. De bank stelt daar tegenover dat de koers erg wispelturig is, overheden mogelijk restricites op gaan leggen en dat wisselkantoren voor bitcoins nog geen goede reputatie hebben.

Al met al is de bank echter van mening dat de Bitcoin wel degelijk de mogelijkheid heeft om een belangrijk betaalmiddeld te worden. Ondanks dat de bank geen advies wil geven over de waarde van de valuta, doet de bank wel een gok naar de waarde ervan.

Na een aantal rekensommen, met daarin een hoop aannames, wordt de koers gewaardeerd op 1300 dollar. Of de Bitcoin een 'bel' is, laat het bedrijf in het midden, maar gezien de honderdvoudige toename in waarde, bestaat er de kans dat de Bitcoin zichzelf voorbijstreeft in waarde.

China

Eerder vandaag werd bekend dat financiële instellingen in China geen bitcointransacties meer mogen uitvoeren. Dat werd bepaald door de Chinese Volksbank, de centrale bank in China.

Aangezien een groot aantal bitcoin-investeerders uit China komen, reageerde koers heftig op de aankondiging. De koers daalde al snel ruim 15 procent, maar is inmiddels al weer bezig om te herstellen met een prijs van ongeveer 1150 dollar.

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?