Een grote meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wet die het moeilijker maakt om een rechtzaak aan te spannen wegens het schenden van patenten.

Dat melden diverse Amerikaanse media donderdag.

Het wetsvoorstel werd twee weken geleden al door een commissie van het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, waarna het voorstel door het gehele huis kon worden bekeken.

De wet moet het lastiger maken voor 'patenttrollen' om vage rechtzaken aan te spannen. Met een pattenttrol wordt een bedrijf bedoeld dat in het bezit is van een grote hoeveelheid octrooijen met als voornaamste doel daar geld aan te verdienen. De patenttrollen kopen vaak patenten over maar produceren zelf weinig tot niets.

De Innovation Act verhoogt onder meer de kosten voor het indienen en verliezen van een zaak. Op het moment is het voor een aangeklaagd bedrijf vaak goedkoper om een regeling te treffen dan de rechtzaak aan te vechten. 

Afgezwakt

De wet zou de afgelopen weken zijn afgezwakt onder druk van van lobbyisten van grote softwarebedrijven waaronder IBM en Microsoft.

Het voorstel bevatte eerder een clausule die het mogelijk zou maken om softwarepatenten van lage kwaliteit sneller ongeldig te laten maken door het patentbureau. Dat zou onnodige rechtszaken over schending van softwarepatenten moeten voorkomen. Volgens de bedrijven zou innovatie worden geblokkeerd door de rechten van patenteigenaren te verminderen.

Obama

De wet werd opgesteld nadat de Amerikaanse president Barack Obama het Congres in juni opriep om wetgeving op te stellen om de patenttrollen aan te pakken. Andere grote spelers, waaronder Google, schaarden zich de afgelopen weken al achter het voorstel.

De Innovation Act wordt gezien als graadmeter voor een andere wet waarover binnenkort wordt gestemd, de Patent Transparency and Improvements Act. Die wet moet de transparantie rondom het eigendom van patenten vergroten en de rechtsgang rondom patentzaken hervormen.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier