Facebook heeft ruim 318.000 gestolen wachtwoorden gereset. De gegevens werden gekaapt door een in Nederland aangestuurd botnet.

Ook Linkedin, Twitter en salarisverwerker ADP stellen tegenover CNN de wachtwoorden te hebben gereset. Het aantal wachtwoorden dat bij Facebook is gestolen, is echter veruit het grootste aantal. Yahoo en Google, die ook werden getroffen door het botnet, hebben nog niet gereageerd.

Salarisverwerker ADP zegt dat er nog geen misbruik van gegevens is waargenomen. De inloggegevens werden bij individuen gestolen en konden alleen worden gebruikt om bijvoorbeeld salarisstrookjes in te zien. Het is dus niet mogelijk rekeningnummers of andere gegevens te wijzigen.

Een woordvoerder van ADP Nederland laat weten dat er sowieso geen Nederlandse accounts zijn getroffen.

Botnet

Woensdag werd bekend dat ruim anderhalf miljoen gebruikersgegevens zijn gestolen via een netwerk van door malware besmette computers, een zogenoemd botnet. De computers werden aangestuurd vanuit Nederland. De precieze locatie is niet bekend. 

Uit een analyse blijkt dat de wachtwoorden die gekaapt zijn erg zwak waren. Zo werd 123456 het meest gebruikt. Botnets worden ook regelmatig ingezet om spam te versturen, malware te verspreiden of DDoS-aanvallen uit te voeren.

Bekijk de getroffen sites en meest gebruikte wachtwoorden

Meer over botnets en DDoS-aanvallen