Motorola brengt na jaren van afwezigheid weer een smartphone uit in Nederland. De Moto G heeft een bescheiden prijskaartje van 219 euro en op papier aardige specificaties. Voegt Motorola iets toe aan het smartphonelandschap?

Bekijk de uitgebreide versie van deze review

De behuizing is net als bij veel andere goedkope toestellen niet verrassend of uniek. Het toestel is saai, maar degelijk en het beschikt over verwisselbare achterkantjes.

De afwerking is prima. De randen voelen prettig aan en de achterkant niet overdreven goedkoop ondanks het gebruik van plastic. Wel wordt de behuizing snel vies door vingerafdrukken. De telefoon is bovendien vrij zwaar.

Scherm

Het scherm van de Moto G is indrukwekkend. Het heeft geen full hd-resolutie, maar met 720 x 1280 pixels op het 4,5 inch-scherm heeft het dezelfde pixeldichtheid als de iPhone 5S. Bovendien is de helderheid uitstekend en worden kleuren natuurgetrouw weergegeven.

Een grote stap in vergelijking met andere goedkope toestellen.

Ook de snelheid is ruim voldoende. Met een quad-core Snapdragon 400-processor en weinig extra software naast het besturingssysteem Android draait de Moto G soepel. Ook zware games en apps geven geen problemen, hoewel het opstarten iets langer kan duren dan bij duurdere telefoons.

Accuduur

De accuduur is juist vanwege de iets lagere helderheid erg goed. Bij dagelijks gebruik met veel browsen, e-mailen en sociale media gaat het toestel tot ver in de avond mee. Bij het constant afspelen van video op een vaste helderheid was de accu na 502 minuten leeg. Dat is langer dan bij bijvoorbeeld de Nexus 5, LG G2 en nieuwe Xperia-telefoons van Sony. Die hebben een fulld hd-resolutie en dat kost energie.

De camera valt wel enigszins tegen. Met 5 megapixels is de resolutie niet erg hoog, maar vooral de prestaties in niet ideaal verlichte situaties waren matig. Foto's zijn dan snel onscherp en korrelig. Bij goed licht kan je aardige foto's schieten voor het delen op sociale media, maar verwacht geen echt mooie plaatjes. Dat is overigens geen schande voor deze prijs.

Concurrentie

De Moto G krijgt vooral concurrentie van oudere toestellen die in prijs zijn verlaagd. Bijvoorbeeld de Nexus 4, Galaxy S II en Galaxy S III Mini kosten maximaal 300 euro, maar presteren over het algemeen slechter en hebben mindere specificaties. De Nexus 4 is wel vergelijkbaar, maar kost alsnog 80 euro meer.

De nieuwe Galaxy Ace 3, het goedkope Android-toestel van Samsung, is minder snel en heeft een minder goed scherm. Een groot nadeel van veel goedkope toestellen en ook de Moto G is de opslagcapaciteit van 8 GB. Die kan bij de Moto G niet worden uitgebreid met een micro sd-kaart.

Conclusie

De Moto G tilt de goedkope Android-smartphones naar een hoger niveau. Voor 220 euro lever je iets in op de camera en de opslagcapaciteit is voor zware gebruikers een probleem. De accuduur, bouwkwaliteit en het mooie scherm zijn prima. Een nadeel is wel dat er geen 4G-ondersteuning is.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech