De koers van de bitcoin is donderdag flink onderuit gegaan na een waarschuwing van de Chinese centrale bank over de risico's van de digitale valuta.

De Chinese Volksbank, de centrale bank van het land, liet donderdagochtend weten dat financiële instellingen in het land geen bitcointransacties meer mogen uitvoeren.

In een verklaring stelt de centrale bank dat er te veel risico's zijn verbonden aan speculatie met bitcoins, en dat bitcoins bovendien kunnen worden misbruikt om geld wit te wassen, of voor gebruik door criminelen.

Chinese burgers mogen nog wel in bitcoins handelen, maar de bank wijst erop dat zij daarmee risico's op zich nemen. De bank stelt dat bedrijven transacties met bitcoins niet kunnen verzekeren.

Volgens de Volksbank is de bitcoin eigenlijk ook geen valuta te noemen, omdat er geen centrale autoriteit achter zit. De bank bestempelt bitcoins dan ook als "virtuele goederen".

Koers

De koers van de digitale munt zakte daardoor flink. Op Mt. Gox, de grootste wisseldienst ter wereld, daalde de waarde van een bitcoin naar een dieptepunt van zo'n 900 dollar, ruim 300 dollar minder dan de waarde die de valuta woensdagnacht had. Na 11 uur werd dat verlies deels weer goedgemaakt.

Ook op de Chinese wisseldienst BTC China, de grootste van dat land, ging de valuta flink onderuit. Juist in China is het genereren en handelen van bitcoins erg populair. BTC China verwerkt elke dag transacties met een waarde van zo'n tientallen miljoen euro's. In de afgelopen maand was BTC China goed voor ongeveer één derde van het wereldwijde bitcoinverkeer.

Het is onduidelijk wat voor effect de nieuwe regels van de Volksbank zullen hebben op Chinese wisseldiensten. Ondanks de lagere koers is een bitcoin nog altijd vele malen meer waard dan eerder in het jaar het geval was.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin