Microsoft noemt overheidsspionage een constante dreiging en maakt zich zorgen. Er worden verschillende stappen genomen om de veiligheid van data te garanderen.

Dat laat het bedrijf donderdag weten in een blog.

"Veel van onze klanten maken zich serieus zorgen over overheidsspionage op internet. Wij delen die zorgen", begint Microsoft. Het is een verwijzing naar de massale spionage van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Om deze zorgen enigszins weg te nemen gaat Microsoft diensten extra beveiligen, belooft het bedrijf in beroep te gaan tegen ongeoorloofde verzoeken en verhoogt Microsoft de eigen transparantie.

Constante dreiging

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek dat de Amerikaanse overheid zonder toestemming verkeer tussen servers van grote bedrijven als Microsoft en Google aftapt.

"Als dat waar is, ondermijnt dat het vertrouwen in de veiligheid en privacy van online communicatie", meent Microsoft. "Overheidsspionage is inmiddels een geavanceerde en constante dreiging geworden."

Versleutelen

Microsoft gaat het verkeer tussen servers beter beveiligen. Eerder bevestigde het bedrijf dat dit verkeer niet versleuteld is. Ook de communicatie via bekende diensten als Outlook.com, Office 365 en Skydrive wordt extra beveiligd.

Daarnaast is Microsoft in gesprek met andere techbedrijven om de communicatie tussen diensten, bijvoorbeeld van de ene e-maildienst naar de andere, veiliger te maken. Alle maatregelen moeten eind 2014 zijn doorgevoerd, hoewel sommige delen al direct beter beveiligd zijn.

Juridisch

Het bedrijf belooft ook harder op te treden tegen onrechtmatige verzoeken van overheden. Het wil bedrijven gaan inlichten als er legale verzoeken binnenkomen voor data van die partij. "En als een spreekverbod ons dat verbiedt, zullen we dat verbod aanvechten in de rechtszaal."

Microsoft vindt bovendien dat veiligheidsdiensten in de meeste gevallen beter direct naar zakelijke- of overheidsklanten van Microsoft kunnen stappen voor toegang tot data.

Transparantie

Tot slot wil Microsoft de transparantie verbeteren door overheidsklanten, de NSA wordt ook beschuldigd van het bespioneren van andere overheden, inzicht te geven in de code van diverse diensten. Op die manier moet inzichtelijk worden dat er geen achterdeurtjes bestaan.

Microsoft werd er eerder van beschuldigd de NSA te helpen bij het aftappen van data.

Hoe zou Microsoft de NSA geholpen hebben?

Hoe werkt het aftappen en is het legaal?

Lees alles over de massale spionage in ons dossier