Wetenschappers hebben een nanorobot ontwikkeld die in het lichaam kan worden gestuurd en een molecuul kan vasthouden en loslaten. De nanorobot kan gebruikt worden voor het afleveren van medicijnen.

Dat schrijven onderzoekers uit de Verenigde Staten, Denemarken en Italië gezamenlijk in een recente publicatie.

De nanorobot, die de wetenschappers DNA Nanocage noemen, kan biomoleculen bij zich houden en op een gecontroleerd moment in het lichaam loslaten. De 'kooi' is zo klein dat de moleculen er niet onderweg uitvallen.

Door de temperatuur te verlagen sluit de kooi zich om de molecuul. Als vervolgens de temperatuur in het lichaam wordt verhoogd, gaat één kant van de DNA-kooi open en worden de moleculen losgelaten.

Medicijnen

De wetenschappers zijn er van overtuigd dat de technologie in de toekomst gebruikt kan worden voor het afleveren van medicijnen.

Hierdoor kunnen doses worden verlaagd en kunnen medicijnen tegen bijvoorbeeld kankertumoren  veel gerichter worden ingezet zonder gezonde onderdelen van het lichaam aan te tasten.

Het kooitje is slechts vijftien tot twintig nanometer breed. Dat komt neer op 0,000015 tot 0,00002 millimeter. "Het mooie van werken met DNA is dat je het kan ontwerpen zoals je wilt", aldus één van de onderzoekers. 

"Als we grotere of kleinere medicijnen of moleculen willen verpakken, is het gewoon een kwestie van het langer of korter maken van de DNA-strengen." Eerdere microrobots voor in het menselijk lichaam waren veel groter (zo'n 0,1 millimeter) waardoor medicijnen per ongeluk te vroeg losgelaten zouden kunnen worden.

Bekijk vijf video's van andere indrukwekkende robots