In Duitsland zijn twee mannen opgepakt voor fraude met de digitale valuta bitcoin. Ze zouden illegaal voor omgerekend meer dan 700.000 euro aan bitcoins hebben geproduceerd met een netwerk van gekaapte computers.

De verdachten werden in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt door de antiterreureenheid GSG 9. De politie heeft het digitale geld in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie in Kempten uit Beieren verdenkt de twee opgepakte mannen en een derde verdachte van computerfraude.

Los van de fraudeurs in Duitsland zijn in China ook drie mensen gearresteerd voor fraude met bitcoins. Volgens het staatspersbureau Xinhua beheerden de verdachten een platform voor de handel met het digitale geld. Het platform, genaamd GBL, werd in oktober plots gesloten en de verdachten gingen er met de inleg van investeerders vandoor.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde Nederlandse consumenten dinsdag voor de risico's van virtuele valuta's, zoals bitcoin en litecoin. Ze vallen namelijk buiten de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht. Ook ondernemingen die er in handelen vallen buiten het toezicht van DNB.

"De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing'', aldus DNB, die eerder stelde niet bij voorbaat negatief te staan tegenover de opkomst van de digitale valuta's.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin