Het Belgische telecombedrijf Belgacom, dat is bespioneerd door de Britse inlichtingendienst GCHQ, krijgt de restanten van het kwaadaardige spionageprogramma niet verwijderd.

Dat meldt althans de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Eerder werd bekend dat GCHQ malware had geïnstalleerd op het netwerk van Belgacom International Carrier Services (BICS), een dochterbedrijf van Belgacom.

Belgacom zou al een geruime tijd bezig zijn met het verwijderen van de overgebleven malware, maar deze zou zo complex zijn dat zelfs buitenlandse experts ermee worstelen "Ze zijn echt aan het eind van hun Latijn", aldus een bron tegenover De Tijd.

Een Belgacom-woordvoerder benadrukt dat de routers van Belgacom niet zijn getroffen: "Dat hebben onze tests intussen uitgewezen. Maar bij BICS voeren we inderdaad nog een actieplan uit waarbij we de routers waar nog restanten van de hacking op zitten, isoleren en opruimen. Dat vergt tijd. Maar het verloopt volgens plan."

Telefoonverkeer

Drie maanden geleden werd bekend dat Belgacom door de Britse inlichtingendienst is bespioneerd. De spionage werd ontdekt in de gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Door de spionage zou GCHQ anderhalf jaar lang het telefoonverkeer hebben afgeluisterd van internationale organisaties in Brussel, zoals de NAVO, de Europese Commissie, het Europese parlement, en SWIFT, de organisatie die het internationale betalingsverkeer regelt.

Alles over internetspionage in ons dossier