Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) en huidig toezichthouder van de Chinese staatsbank, vindt bitcoins erger dan de Tulpenmanie uit 1636. Volgens hem is de virtuele munt een hype.

"Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks", aldus Wellink woendag tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Hij omschreef tijdens de discussiebijeenkomst Room for Discussion de virtuele munt als een hype en constateerde dat ''dit bouwwerk'' vroeg of laat instort.

Eerder al waarschuwden DNB en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor virtuele valuta als de bitcoin. De koers van de virtuele munt is erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is.

Tijdens de Nederlandse Tulpenmanie, zo rond 1636-1637, was de tulpenbol enorm waardevol. Na een plotselinge prijsdaling raakten veel tulpenhandelaren aan de grond. Economen zien het als de eerste goed beschreven economische bubbel in de geschiedenis.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin