De bekende hacker en onderzoeker Samy Kamkar heeft een systeem gemaakt waarmee drones gehackt en overgenomen kunnen worden door een andere drone terwijl ze in de lucht vliegen.

Dat laat Kamkar weten in een blog.

Hij heeft een uitleg gepubliceerd hoe iedereen zelf zo'n drone kan bouwen. Daarvoor zijn alleen een Parrot AR.Drone, een Raspberry Pi, een kleine batterij en twee draadloze zenders nodig.

Vervolgens kan de drone de omgeving scannen op bepaalde MAC-adressen van wifi-apparaten in de buurt. Als deze MAC-adressen worden herkend als die van een andere Parrot-drone, kan speciale software deze drone overnemen.

Besturen

De originele bestuurder kan met zijn app op zijn telefoon de drone dan niet meer besturen. Deze besturing is alleen nog beschikbaar voor de hacker die ook toegang krijgt tot de live beelden van de camera.

Een MAC-adres is een nummer waarmee apparaten verbonden met het internet kunnen worden geïdentificeerd.

Momenteel werkt de software alleen met MAC-adressen die bij drones van Parrot werken, maar het systeem zou eenvoudig kunnen worden uitgebreid. De AR.Drone van Parrot is de populairste hobbydrone ter wereld. Er zijn zeker een half miljoen exemplaren verkocht.

Zombiedrone

Kamkar ontwikkelde eerder malware voor MySpace waardoor willekeurige gebruikers ongewild een vriendschapsverzoek stuurde naar Kamkar.

Later richtte hij zich meer op het aan het licht brengen van lekken en privacyschending. Zo ontdekte hij dat smartphones met iOS, Android en Windows Phone heel veel locatiegegevens zonder toestemming doorsturen naar Apple, Google en Microsoft.

De hacker en beveiligingsonderzoeker brengt zijn hack uit in de week dat Amazon bekendmaakte in de toekomst bestellingen te willen bezorgen met drones: "Hoe leuk zou het zijn om drones die pakketjes van Amazon bij zich hebben over te nemen en ze te veranderen in een zombiedrone."

Bekijk de bezorgdrone die Amazon voor ogen heeft

De vijf meest opmerkelijke drones