Google gaat zich de komende jaren richten op het ontwikkelen van intelligente en mensachtige robots. Voormalig Androidbaas Andy Rubin wordt leider van het project.

Dat heeft Rubin bekendgemaakt in een interview met The New York Times.

Google heeft het afgelopen half jaar zeven bedrijven gekocht die zich bezighouden met verschillende aspecten van robots. Rubin wil de komende tijd meer overnames doen, maar maakt niet bekend hoeveel geld er door Google is uitgegeven.

Hoewel Google nog niet kan aangeven wanneer er iets concreets uit het robotproject moet komen, is het de bedoeling zo snel mogelijk tastbare resultaten te boeken.

Montage

Bij sommige projecten, die door de geheimzinnige afdeling Google X worden onderzocht, doet Google er zo lang over als ze willen zonder enige tijdsdruk. Dat is hier dus anders.

Voorlopig staan er nog geen robots voor consumenten op het programma. Google zal zich eerst richten op de productie van goederen zoals het monteren. In veel fabrieken en bij magazijnen werken nog veel mensen.

Rubin wil robots ontwikkelen die veel taken kunnen overnemen waardoor processen sneller en efficiënter worden afgehandeld.

Science fiction

In het gesprek met The New York Times vergelijkt Rubin zijn project met de zelfrijdende auto waar Google aan werkt. "Dat project was in 2009 ook science fiction, maar nu ligt het binnen handbereik."

Hij stelt dat er nog flinke stappen gemaakt moeten worden rond bijvoorbeeld software en sensoren voor robots, maar dat de grootste hardwareproblemen zoals mobiliteit en bewegende handen en armen zijn opgelost.

Google heeft in zes maanden dus zeven bedrijven overgenomen. Schaft komt uit Japan en richt zich op mensachtige robots,  Industrial Perception ontwikkelt onder meer robotarmen voor het laden van vrachtwagens, Meka en Redwood Robotics zijn ook makers van mensachtige robots en robotarmen. 

Bot & Bolly maken camerasystemen die gebruikt werden in de film Gravity, Autofuss richt zich op advertenties en ontwerpen en Holomni maakt ontwerpen voor robotwielen.

Rubin was zeven jaar hoofd van de Androidafdeling binnen Google en maakte van het mobiele besturingssysteem de marktleider. Android heeft zo'n 80 procent marktaandeel. In maart 2013 werd bekend dat hij iets anders ging doen binnen Google.

Bekijk de meest bizarre projecten van Google X

Bekijk video's van de vijf meest indrukwekkende robots