Nokia heeft in het Verenigd Koninkrijk een patentrechtszaak gewonnen van HTC. De HTC One Mini overtreedt zes Nokia-patenten en mag vanaf 6 december niet meer in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht.

Ook in de HTC One zitten volgens de rechter chips die patenten van Nokia schenden, meldt Bloomberg. Een verkoopverbod voor de One is door de rechter uitgesteld, zodat HTC in beroep kan gaan. Een direct verkoopverbod van de HTC One in het Verenigd Koninkrijk zou voor "aanzienlijke" schade voor HTC zorgen.

"HTC is blij met de beslissling van de rechter om een uitspraak over bepaalde chips, waaronder enkele in onze HTC One, uit te stellen", reageert het Taiwanese bedrijf. HTC geeft aan met chipfabrikanten naar alternatieven voor zijn chips te zoeken.

Rechtszaken

Nokia voert in verschillende landen rechtszaken tegen HTC, dat volgens het Finse bedrijf meerdere van zijn patenten schendt. In Nederland won Nokia een zaak over de microfoon die in de HTC One zit, een technologie waar Nokia patent op heeft.

Een verkoopverbod of schadevergoeding is in Nederland niet opgelegd, aangezien van een Europees patent vooralsnog geen sprake is.

HTC vindt de onderdelen die patenten schenden dermate klein dat een verkoopverbod volgens het bedrijf niet gerechtvaardigd is. Wel heeft HTC in afwachting van het hoger beroep de import van de besproken producten naar het Verenigd Koninkrijk stopgezet.

Lees onze review van de HTC One

Bekijk onze review van de HTC One Mini