KPN gaat experimenteren met het aanbieden van breedbandverbindingen via een combinatie van 4G en ADSL op het platteland.

Dat stelt Joost Steltenpool van KPN tegenover NUtech. Volgend jaar beginnen tests om te kijken of zo'n aanbod mogelijk is. 

Een breedbandverbinding via ADSL en 4G zou van pas kunnen komen in gebieden waar het te duur is om internetkabels te vervangen, omdat er te weinig mensen wonen. Via 4G kunnen hogere snelheden worden gehaald dan via ADSL. 

Op het platteland zouden klanten routers kunnen krijgen die zelf bepalen of de vaste verbinding of het 4G-netwerk moet worden gebruikt. De klant zou daar niets van moeten merken, zegt Steltenpool. 

Ook datalimieten zouden dan niet van toepassing zijn. "De doelstelling is dat er geen onderscheid wordt gemaakt." 

Combinatie

Naast een combinatie tussen 4G en ADSL wordt ook gekeken naar het aanbieden van combinatie-abonnementen met tv, internet en bellen waarbij alles via 4G loopt. Ook daar zullen tests mee worden gehouden.

Volgens Jaap Postma, directeur consumentenmarkt van KPN, is het vooral nog de vraag hoe goed tv zal werken over een 4G-verbinding.

Eind maart 2014 wil KPN de uitrol van zijn 4G-netwerk hebben voltooid. Dan moet het hele land, van Schiermonnikoog in het noorden tot het drielandenpunt in Limburg, voorzien zijn van 4G-dekking.

Dataverbruik

Het dataverbruik van KPN-klanten met een 4G-abonnement is sinds de introductie ruim vervijfvoudigd, zei Postma tijdens een presentatie.

Bij de introductie van 4G gebruikte de gemiddelde KPN-klant 250 MB per maand via 3G. Drie maanden na de introductie van 4G gebruikten klanten met het snellere internet gemiddeld 700 MB per maand. Nog drie maanden later was het gemiddelde gebruik gegroeid tot 1400 MB per maand.

Daardoor treedt 20 procent van de klanten buiten zijn bundel, stelt Postma. Zij worden dan teruggeschakeld tot een snelheid van 64 Kbps, waarmee nog wel kan worden gewhatsappt, maar waarmee andere apps niet of nauwelijks bruikbaar zijn. Klanten kunnen dan 250 MB extra data kopen voor 5 euro.

Volgens KPN koopt 85 procent van de klanten die een nieuw toestel aanschaft via de provider een smartphone die ook gebruik kan maken van 4G.

Abonnementen

Vanaf deze week worden alle abonnementen van KPN standaard voorzien van 4G. Ook de Basis-abonnementen krijgen 4G met snelheden tot 25 Mbps en databundels van 250 en 500 MB. Ook bestaande klanten van Basis-abonnementen krijgen binnenkort toegang tot 4G en een hogere datalimiet. Dat gebeurt automatisch en zonder extra kosten.

Van de nieuwe klanten bij KPN kiest 37 procent voor het Standaard-abonnement, met een databundel van 2 GB. 11 procent koos midden oktober voor een Instap-abonnement met 500 MB en 4 procent voor het Premium-abonnement met 4 GB.

Twee op de vijf klanten koost nog voor de Basis-abonnementen, die toen alleen nog 3G-internet hadden. 9 procent koos voor een sim only-aanbieding. Prepaid-klanten zijn niet bij die cijfers inbegrepen.

Lees ook onze review van 4G van KPN