Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
spotify

Spotify betaalt 0,44 tot 0,62 eurocent per stream

Spotify betaalt rechthebbenden tussen de 0,6 en 0,84 dollarcent (0,44 tot 0,62 eurocent) per beluisterd nummer. In totaal is 1 miljard dollar uitgekeerd.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat blijkt uit een nieuwe pagina die het bedrijf dinsdag online heeft gezet.

Op Spotifyartists.com is te zien hoe en hoeveel Spotify artiesten betaalt. Er is sinds de oprichting van Spotify veel ophef over de betalingen aan muzikanten voor gestreamde muziek. De artiesten zouden er weinig aan overhouden.

Spotify probeert nu opheldering te geven. Het stelt per stream 0,6 tot 0,84 dollarcent te betalen. Dat komt neer op minimaal 6000 dollar voor 1 miljoen streams.

Het bedrijf zegt echter zelf niet per stream uit te keren. Het is wel uit te rekenen, maar het model van Spotify werkt anders.

Variabelen

Wat de artiest uiteindelijk krijgt is afhankelijk van in welk land mensen de muziek luisteren, of dit betalende gebruikers zijn of gebruikers die alleen via advertenties geld opleveren en wat de afspraken tussen de platenmaatschappij en de artiest zijn.

xx

Spotify betaalt gemiddeld 70 procent van de inkomsten uit aan rechthebbenden. Over het algemeen zijn dit de platenmaatschappijen of organisaties als Buma/Stemra. Zij moeten volgens de royaltyafspraken met een specifieke artiest een deel van het geld doorgeven.

Onafhankelijke artiesten kunnen dus het hele bedrag dat Spotify uitbetaalt ontvangen.

Albums

Volgens het bedrijf leverde een niche indie album in juli 3300 dollar. om welke albums of artiesten het gaat, maakt Spotify niet bekend. Voor een onbekend 'Breakthrough Indie Album' was dat 76.000 dollar. Een top 10-album op Spotify leverde 145.000 dollar op en de populairste albums kunnen voor 425.000 dollar aan maandelijkse inkomsten zorgen.

xx
xx

In totaal heeft Spotify nu 1 miljard dollar uitgekeerd, waarvan 500 miljoen dollar dit jaar. 


Lees meer over:

Spotify

Aanbevolen artikelen