De pc-markt krijgt dit jaar de grootste klap in de geschiedenis met een krimp van ruim 10 procent. De komst van Windows-tablets en zogeheten convertibles (zowel laptop als tablet) maakt weinig goed.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC.

Aan het begin van het jaar gingen de onderzoekers nog uit van een krimp van 1,3 procent. Vorig kwartaal werd al een afname van 9,7 procent verwacht en nu staat de voorspelling op -10,1 procent.

Dat zou de grootste teruggang ooit zijn voor de pc-markt. Ook de komende jaren wordt geen groei verwacht, hoewel de krimp naar verwachting wel zal stabiliseren.

Laptops

Laptops zijn de grote boosdoener op de pc-markt terwijl over het algemeen wordt aangenomen dat desktops de grootste krimp vertonen. Volgens IDC worden in 2013 wereldwijd 11,2 procent minder 'mobiele pc's verkocht tegenover 8,6 procent minder desktops.

Onder mobiele pc's vallen naast laptops ook netbooks. Hoewel die qua aantal veel kleiner zijn en dus minder invloed hebben.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tablets

Windows-tablets en hybride modellen die zowel als tablet en als laptop gebruikt kunnen worden, zullen de pc-markt volgens IDC niet uit het slop trekken. Deze krachtige pc-achtige apparaten worden tot de pc-markt gerekend.  "De markt voor Windows-tablets en twee-in-één-modellen groeit in 2017 naar verwachting tot 39,3 miljoen exemplaren", aldus IDC. Dit jaar zijn dat er zo'n 7,5 miljoen.

"Op een pc-markt van ruim driehonderd miljoen exemplaren zorgt dat echter slechts voor een paar procent groei."

Vervangen

Daarnaast zijn consumenten minder geneigd hun pc's te vervangen omdat een deel van de taken worden overgenomen door smartphones en tablets. De pc gaat daardoor langer mee, aldus de onderzoekers.

Voor de komende jaren verwacht IDC geen verbetering op de pc-markt. Dat wil zeggen dat er geen groei zal plaatsvinden, maar de krimp wel stabiliseert.

Verder valt op dat de zakelijke markt minder krimp noteert dan de markt voor consumenten. Dat zou komen omdat veel planningen voor pc's vervangen al vast staan en bedrijven overstappen van Windows XP omdat de ondersteuning voor deze versie van Windows volgend jaar stopt.

Hoe staat het met de Nederlandse pc-markt?

Lees ook: Microsoft luidt noodklok over gevaarlijk Windows XP

Bekijk de doelstellingen van Microsoft op de tabletmarkt