Android Kitkat is na net iets meer dan een maand te vinden op 1,1 procent van de Android-toestellen. De Jelly Bean-versies blijven flink doorgroeien.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Google.

Android 4.4 Kitkat werd op 31 oktober officieel gepresenteerd. Na ruim een maand staat Kitkat op 1,1 procent van alle Android-toestellen die in de afgelopen maand actief gebruikmaakten van Google Play.

Daarmee doet deze variant het iets beter dan voorganger Jelly Bean, dat na een maand op 0,8 procent stond. Sindsdien is de meetmethode wel veranderd.

Jelly Bean (versies 4.1, 4.2 en 4.3) blijft flink doorgroeien. Het marktaandeel nam toe van 52,1 procent een maand geleden naar 54,5 procent nu. Het drie jaar oude Gingerbread krimpt naar 24,1 procent.

Fragmentatie

Fragmentatie is bij Android een probleem. Als Google een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem uitbrengt, gaan fabrikanten als LG, Samsung en Sony ermee aan de slag. Ze verwerken hun eigen softwarelaag over Android heen en kunnen het dan pas uitrollen naar specifieke toestellen.

Daardoor wachten veel smartphones nu nog op een update naar Android 4.3, terwijl Google versie 4.4 al klaar heeft. De Nexus 5 heeft bijvoorbeeld al Android 4.4, net als de Galaxy S4 en HTC One die in de VS met een kale versie van Android worden verkocht. Deze varianten zijn niet in Nederland verkrijgbaar.

Wat is er nieuwe in Android 4.4?

Lees onze review van de betaalbare Nexus 5

Bekijk onze review van Android 4.4