Huawei verlaat de Amerikaanse markt na beschuldigingen van spionage voor de Chinese overheid.

Dat laat topman Ren Zhengfei weten in een gesprek met Franse media.

Huawei is een Chinees bedrijf dat al jaren een grote speler is op de telecommarkt. In Nederland levert het infrastructuur voor onder meer het netwerk van KPN.

In de VS werd het bedrijf eerder dit jaar beschuldigd van spionage. Het zou informatie doorspelen aan de Chinese overheid. Ondanks hardnekkige ontkenning  werd er een onderzoek ingesteld. Bewijs is er tot op heden nog niet gevonden.

Wel werden Amerikaanse bedrijven door bepaalde organisaties en politici afgeraden zaken te doen met het Chinese Huawei.

Geen rol

De topman van het bedrijf zegt nu dat het geen rol wil spelen in de relatie tussen China en de Verenigde Staten en zich daarom terugtrekt van de Amerikaanse markt.

William Plummer van de Amerikaanse tak van Huawei laat aan Foreign Policy weten: "Het is waar dat Huawei de prioriteit heeft aangepast naar markten die wel open staan voor concurrentie en investeringen, zoals Europa." 

Hij benadrukt wel dat de uitspraken van Zhengfei gebaseerd zijn op de huidige situatie. Of Huawei definitief vertrekt blijft dus onduidelijk. Volgens de topman zijn de telefoons van het bedrijf namelijk populair in de VS.

Een Amerikaanse woordvoerder zorgt in een uitspraak tegenover Cnet voor verwarring. Hij stelt: "We blijven ons inzetten voor onze klanten, medewerkers, investeerders, activiteiten en de ruim 1 miljard dollar omzet in de VS. We staan klaar voor extra concurrentie en innovatie als de consumenten dat willen en de overheid dat toelaat."

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant

Hoe groot is Huawei al op de smartphonemarkt?