Nokia-baas Stephen Elop volgt vrijwel zeker Steve Ballmer op als CEO van Microsoft, zegt een recruiter die het bedrijf eerder hielp in een zoektocht naar een nieuwe bestuurder.

Hoewel Ford-CEO Alan Mulally en hoofd van de clouddiensten van Microsoft Satya Nadella de laatste tijd meer genoemd worden als opvolger van Microsoft-CEO Ballmer, wordt het toch Nokia-baas Stephen Elop.

Dat zegt Adam Charlson tegenover Business Insider. Charlson is CEO van een recruitmentbedrijf dat Microsoft in het verleden hielp bij het vinden van een geschikte bestuurder voor de Amerikaanse verkoopdivisie.

Charlson heeft tijdens die zoektocht inzage gehad in de toekomstplannen van Microsoft. Volgens de recruiter was het oorspronkelijk de bedoeling dat huidig COO van Microsoft Kevin Turner de nieuwe CEO van het bedrijf zou worden.

Strategie

Turner zou nog steeds worden overwogen als opvolger van Steve Ballmer. Dat Turner lange tijd de rechterhand van Ballmer was en hem bijstond in de strategie die Microsoft de afgelopen jaren toepaste, zou "publieke vragen" kunnen oproepen volgens Charlson.

Microsoft wil de komende jaren met een nieuwe strategie en een nieuwe CEO verder, waardoor getwijfeld wordt aan een nieuwe CEO die eerder de oude strategie voorstond.

Mobiel

Mulally zou volgens Charlson een gewaagde keuze zijn, al is de huidig Ford-CEO volgens hem "niet echt gekwalificeerd" om een techbedrijf te leiden.

"Microsoft is van plan een mobiel bedrijf te worden", zegt Charlson. "Als ze die strategie ineens opgeven na Nokia voor 7 miljard dollar te hebben gekocht, zou dat opvallend zijn. Blijven ze bij mobiel, is Elop de voor de hand liggende keuze."

Elop wisselt binnenkort zijn titel van CEO van Nokia in voor die van hoofd hardware bij Microsoft, aangezien Nokia dit jaar door Microsoft werd overgenomen.

Bekijk de vijf raarste momenten van vertrekkend Microsoft-CEO Ballmer

Lees hoe Stephen Elop tegen zijn nieuwe functie denkt