De website Sheep Marketplace die alleen via het tor-netwerk bereikbaar is, heeft zijn deuren gesloten nadat er voor 5,5 miljoen dollar aan bitcoins is gestolen.

De online zwarte markt Sheep Marketplace zou een grote oplichterij zijn, volgens onder andere een speciaal daarvoor opgerichte website.

Sheep Marketplace werd opgericht kort nadat de FBI Silk Road offline haalde. Inmiddels is de website al offline, met een bericht waarin de eigenaar claimt dat ze bestolen zijn door een van de verkopers, die een bug heeft misbruikt. Er zouden 5400 bitcoins buitgemaakt zijn.

Het verhaal gaat echter dat de eigenaar er vandoor is gegaan met het geld. Daarbij zou het om bijna 40.000 bitcoins gaan, goed voor ruim 40 miljoen dollar. Dat blijkt onder meer uit een transactie vanaf de bitcoin-portemonnee die gelinkt wordt aan Sheep Marketplace. In die portemonnee zaten bitcoins van kopers en verkopers en slechts een klein deel zou eigendom zijn van de website.

Zwarte markt

De website schakelde ruim een week geleden de mogelijkheid uit om geld uit de bitcoin-portemonnee te halen, waarna er al meteen het vermoeden kwam dat het om oplichting ging. Het overmaken van bitcoins werd gedurende die tijd nog steeds aangemoedigd. 

De beheerders van de website claimen dat mensen hun bitcoins terug kunnen verwachten op een noodadres, indien ze dat ingesteld hebben. Vooralsnog heeft nog niemand bitcoins ontvangen op een dergelijk adres.

De naar verluidt Tsjechische eigenaar zou mensen hebben opgeroepen om zaken te gaan doen bij Tormarket. Een andere online zwarte markt, black market reloaded, kan de toestroom aan nieuwe gebruikers niet aan en zal binnenkort ook offline gaan.

Vijf vragen over digitale zwarte markt Silk Road

Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta