Ondanks een groeiend marktaandeel voor Apple na de lancering van de iPhone 5S en 5C, blijken de toestellen minder populair dan de iPhone 5 een jaar geleden.

Dat concludeert onderzoeksbureau Kantar, zo meldt Zdnet.

In de maanden augustus, september en oktober had zag Apple het marktaandeel in tal van landen toenemen, maar de groei was minder groot dan een jaar geleden toen de iPhone 5 werd gelanceerd.

In Japan en de Verenigde Staten was de groei wel groter. Daar is Apple inmiddels goed voor 76,1 procent en 52,8 procent van de smartphonemarkt.

Europa

In Europa is dat percentage echter veel lager. De iPhone is daar goed voor 15,8 procent van alle verkopen. Android domineert met 70,9 procent en Windows Phone blijft groeien en staat inmiddels op 10,2 procent. Het marktaandeel van Windows Phone neemt elke maand met ongeveer 0,5 tot 1 procentpunt toe.

"Het aandeel van Apple is lager dan toen de iPhone 5 werd uitgebracht", vertelt Dominic Sunnebo van Kantar aan Zdnet. "Dat is niet helemaal onverwacht, aangezien consumenten vaak positiever reageren op de echt nieuwe modellen dan op de kleinere veranderingen zoals in de 5S en 5C."

iPhone 5C

Over de iPhone 5C gaan hardnekkige geruchten dat de verkoop tegen zou vallen en de productie meerdere malen door Apple is teruggeschroefd. Volgens Kantar werden er voor elke iPhone 5C in het Verenigd Koninkrijk drie iPhone 5S-modellen verkocht. Statistieken voor andere landen ontbreken.

De iPhone 5C, die honderd euro goedkoper is, trekt vooral nieuwe klanten. Ongeveer de helft stapt over van een ander merk naar de 5C. Bij de iPhone 5S is dat bijvoorbeeld slechts 20 procent.

Wat is het verschil tussen de iPhone 5, 5C en 5S?

Lees onze review: iPhone 5S kijkt vooruit

Lees onze review: Plastic iPhone 5C met oude specs