Tijdens Black Friday, de dag waarop veel Amerikanen tegen hoge kortingen hun kerstinkopen doen, werd een recordbedrag in online verkopen bereikt.

Tijdens Thanksgiving en het daarop volgende Black Friday werd in de VS voor in totaal voor 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) besteed aan online verkopen.

Een record, meldt Adobe Digital Index, die de online verkopen bijhield. Meer dan ooit werden tablets en smartphones gebruikt bij die online aankopen, 118 procent meer dan vorig jaar.

iPad

Vooral gebruikers van iOS-apparaten kochten voor veel geld online. In totaal werd tijdens Thanksgiving en Black Friday voor 543 miljoen dollar (399 miljoen euro) online uitgegeven met een iPhone of iPad.

De iPad was daarbij veruit het populairst, de tablet van Apple werd gebruikt voor 417 miljoen dollar in online aankopen. Met de iPhone werd voor 126 miljoen dollar online gekocht.

Met Android-apparaten werden gedurende de twee dagen online voor 148 miljoen dollar aankopen gedaan. Daarbij werd via tablets voor 42 miljoen online besteedt en via Android-smartphones voor 106 miljoen.

Spelcomputers

De meest besproken producten op sociale media waren tijdens Thanksgiving en Black Friday de Playstation 4 en de iPad. De Playstation 4 werd daarmee drie keer meer besproken dan de Xbox One van concurrent Microsoft.

Onderzoeksbedrijf Infoscout meldt echter dat de Xbox One tijdens Black Friday beduidend meer werd verkocht dan de Playstation 4.

De nieuwe spelcomputer van Microsoft werd volgens het bureau met 31 procent het meest verkocht, de Playstation 4 zou met 15 procent van de verkopen de oudere Xbox 360 en Playstation 3 voor zich moeten dulden.

Ondanks de toename in online verkopen tijdens het Thanksgiving-weekend brachten de verkopen van fysieke winkels drie keer meer geld op.

Ook in Nederland stijgt het aantal aankopen via tablet en smarphone

Lees ook onze reviews van de iPad Air en iPad Mini

Bekijk onze reviews van de Playstation 4 en Xbox One