Het aantal gebruikers van Windows XP is de afgelopen maanden vrijwel gelijk gebleven. Microsoft stopt in 2014 met beveiligigingsondersteuning, waarna het systeem onveilig wordt.

Het aantal internetgebruikers met Windows XP lag in november met 31,2 procent even hoog als in oktober, wijzen cijfers van statistiekenverzamelaar Net Applications uit.

Microsoft stopt in april 2014 met de ondersteuning van het inmiddels twaalf jaar oude besturingssysteem. Vanaf 8 april 2014 krijgt Windows XP geen beveiligingsupdates meer, wat het voor zowel consumenten als bedrijven gevaarlijk maakt om te blijven gebruiken.

Microsoft waarschuwt al een tijd voor de gevaren van Windows XP wanneer de ondersteuning stopt, en heeft eerder laten weten het aantal gebruikers van Windows XP tegen april terug te willen brengen naar 10 procent.

Begin dit jaar hadden 39,5 procent van de internetgebruikers nog Windows XP, Windows 7 was met 44,5 procent van de gebruikers het populairste besturingssysteem.

Windows 7

In de tussentijd zag Windows 7 een lichte groei van zo'n twee procent, tussen augustus en september verloor Windows XP zo'n 3,5 procent van zijn gebruikers. Samen zijn de twee besturingssystemen goed voor 77,8 procent van het internetgebruik.

Statistiekenbureau Statcounter toont wel een lichte afname in het aantal Windows XP-gebruikers in november ten opzichte van oktober.

Volgens het bureau nam het aantal internetgebruikers met Windows XP met 0,7 procent af tot 19,3 procent, terwijl Windows 7 een lichte groei van nog geen halve procent liet zien.

Windows 8

Inmiddels is Windows 7 in de meeste landen het populairste besturingssysteem. Grote uitzondering is China, waar XP door meer dan de helft van de internetters gebruikt wordt.

Het aantal gebruikers met Windows 8 toont van oktober tot november een lichte daling, te wijten aan gebruikers die naar versie 8.1 overgingen. In totaal ligt het aantal gebruikers van Windows 8 bijna op 10 procent.

Lees ook: Microsoft luidt noodklok over gevaarlijk Windows XP