De helft van de Nederlanders denkt wel eens telefonisch te worden afgeluisterd.

Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl van Maurice de Hond. Dertig procent van de ondervraagden zegt dat erg te vinden.  

Daarnaast vermoedt tweederde dat de e-mailberichten wel eens door anderen wordt gelezen, iets wat 43 procent erg vindt. Bijna de helft zegt zich zorgen te maken over het vastleggen van provider en websites van browsegedrag.

Iets meer dan de helft van de ondervaagden heeft technische maatregelen getroffen om de privacy tijdens het internetten te verbeteren.

Opvallend is dat 39 procent van de ondervraagden zegt dat het geen probleem is dat de privacy steeds minder wordt.

Overheid

63 procent van de Nederlanders denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse. Dat wantrouwen tegenover de Nederlandse overheid lijkt volgens De Hond ook terug te zien bij de reacties in de zaak-Van Rey. 

69 procent gelooft niet dat het een stroomstoring was die ervoor zorgde dat er geen tapverslag is van het gesprek tussen staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) en partijgenoot Jos van Rey, de in opspraak geraakte oud-senator en oud-wethouder van Roermond. 

Systeem

Van Rey zou op 20 september hebben gebeld met iemand in de omgeving van Teeven en naar de staatssecretaris hebben gevraagd. Van 13.14 tot 14.04 uur is er die dag een stroomstoring in het systeem waarmee de politie telefoons van verdachten aftapt. Ook die van Van Rey, die van corruptie wordt verdacht, wordt afgeluisterd.

In die periode zijn via de telefoon van Van Rey vijf gesprekken gevoerd, waarvan één met het nummer van de secretaresse van Teeven. Volgens de documenten van de Rijksrecherche duurde dat gesprek 1 minuut en 23 seconden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken