Ruim vier op de vijf muziekspelers zoals mp3-spelers en telefoons kunnen te hard en kunnen daardoor blijvende gehoorschade veroorzaken. 

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek.

Volgens de wet mag een muziekspeler niet harder kunnen dan 85 decibel of een zogenoemde uitgangsspanning van 27 millivolt op de koptelefoon hebben.

Een uitzondering wordt gemaakt als het apparaat ''voldoet aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermen''. Dat zijn bijvoorbeeld een automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

Goedkoop

De NVWA onderzocht 31 'personal music players', waarvan er 26 niet voldeden aan de wet. Het gaat volgens een woordvoerder om een brede selectie die ondezocht is. Vooral de goedkopere muziekspelers bleken gevaarlijk voor de oren bij langdurig gebruik. 

De NVWA mag de namen van de onderzochte muziekspelers niet bekendmaken, maar stelt dat bijvoorbeeld de duurdere smartphones over het algemeen wel aan de wet voldoen.

Het advies van de NVWA is om ''goed op de gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties''.

Volgens de Nationale Hoorstichting is het gehoor van veel jongeren slechter geworden. Mensen tussen de 12 en 25 luisteren vaak en lang naar muziek via hun koptelefoon en lopen daardoor schade op aan hun gehoor.