De commissie Ethiek van de Rabobank heeft een negatief oordeel geveld over de digitale valuta Bitcoin. Het oordeel is echter niet bindend en filialen kunnen hun eigen plan trekken wat betreft de handel in Bitcoins.

Dat blijkt uit  een intern bericht op het intranet van Rabobank, dat gelekt werd aan Tweakers.

De commissie Ethiek is van mening dat er te weinig toezicht is op bitcoins waardoor de digitale valuta voor criminele activiteiten als witwassen en handel in kinderporno, drugs of wapens kan worden gebruikt.

De interne commissie komt dan ook tot het advies om de handel in bitcoins niet te faciliteren. Dat advies is echter niet bindend aan staat los van transacties waarmee Rabobank-klanten bitcoins aan kunnen schaffen bij zogeheten bitcoin-exchanges, meldt Marie-Christine Reusken.

In het rapport, dat eerder deze maand is opgesteld, staat ook dat Rabobank-klanten die in bitcoins handelen een "hoger risicoprofiel" moeten krijgen. Het blijft echter onduidelijk wat hier precies mee wordt bedoeld.

Geen beleid

Reusken laat verder weten dat de Rabobank geen bitcoin-beleid heeft. Het wacht het beleid van onder meer de Nederlandsche Bank af. Aangezien het geen bindend advies is, kunnen Rabobank-filialen vooralsnog hun eigen oordeel vellen omtrent het 'faciliteren van handel in bitcoins'.

"Je kunt hier niet uit afleiden wat de Rabobank met bitcoins gaat doen. Zelfs de minister van Financiën weet niet wat hij met bitcoins aan moet", aldus de Rabobank-woordvoerder. Een dergelijk rapport kan "op termijn wel leiden tot beleid".

Bekijk de koers van bitcoin vanaf het begin van dit jaar

Wat zijn bitcoins precies, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?