Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Georgia hebben een slimme rolstoel ontwikkeld die reageert op bewegingen met de tong.

De onderzoekers zijn al sinds 2005 bezig met een op de tong gebaseerd systeem dat specifieke acties kan uitvoeren. Het Tongue Drive System moet mensen met een verlamming helpen om zelfstandig te bewegen.

Tongue Drive System wordt bestuurd door een kleine magnetische tongpiercing. Een koptelefoon communiceert met de tongpiercing en detecteert de bewegingen, waarna de rolstoel wordt aangedreven.

De onderzoekers willen de koptelefoon op den duur vervangen door een speciale beugel die de bewegingen van de tongpiercing registreert. "Als beide hulpmiddelen in de mond worden verborgen, heeft dat een groot voordeel voor de gebruiker. Het elimineert het risico van stigmatisering", aldus hoofdonderzoeker Maysam Ghovanloo.

Zowel de headset als beugel verzenden de informatie naar een computer die de data naar bewegingen omzet. De onderzoekers gebruiken op dit moment een iPod voor het verwerken van de data.

Zorgverzekeraars

"Het is een enorm gemakkelijk systeem en na enkele sessies kunnen gebruikers hun rolstoel tot wel drie keer sneller besturen dan bij alternatieve besturingsmogelijkheden", beweert Ghovanloo.

Eén van die alternatieve besturingsmogelijkheden is het systeem waarbij gebruikers middels een buisje in- en uitademen om bewegingen te activeren.

"We hebben nu bewijs dat mensen met een handicap mogelijk van het Tongue Drive System kunnen profiteren. Omdat velen de technologie niet kunnen betalen, is het belangrijk dat zorgverzekeraars het Tongue Drive System gaan vergoeden", zegt Ghovanloo.

Bekijk een video van het Tongue Drive System in actie