De Engelsman James Howells gooide afgelopen zomer per ongeluk een harde schijf in de prullenbak met 7.500 bitcoins. De totaalwaarde bedraagt ongeveer 5,5 miljoen euro.

Dat meldt The Guardian. De waarde van de virtuele valuta bitcoin passeerde eerder de grens van 1000 dollar. Met deze waarde zou het totaalbedrag van de bitcoins op 7,5 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) uitkomen.

De harde schijf was onderdeel van een kapotte Dell-laptop en werd tijdens een grote schoonmaak door Howells weggegooid. In dat jaar verzamelde hij bitcoins door ze te minen, ofwel met bitcoin-software puzzels oplossen.

Als de bitcoin-software een puzzel juist oplost, dan krijgt degene die de software draait een 'blok' bitcoins. In 2009 ging dit proces nog relatief gemakkelijk en snel, waardoor Howells in één week zeer veel bitcoins verzamelde die toentertijd weinig waarde hadden.

Vriendin

Nadat zijn vriendin klaagde over de constant draaiende laptop, stopte Howells met het minen van bitcoins. De bitcoins hadden afgelopen zomer al een waarde van 600.000 euro. Howells wist dit echter niet en gooide de harde schijf in de prullenbak toen hij een glas limonade over zijn laptop gooide.

De harde schijf beschikt over de cryptografische geheime sleutel die nodig is om toegang tot de bitcoins te krijgen. Zonder deze sleutel zijn de bitcoins van Howells niets waard.

Slecht idee

"Toen ik de harde schijf weggooide, dacht ik al dat het een slecht idee was", verklaart Howells. "Ik heb alles gedaan om de sleutel te vinden, maar ik heb niets gevonden. Ook op de stortplaats, die zo groot is als een voetbalveld, kon ik mijn harde schijf niet vinden."

"Op die stortplaats ligt ergens een pot met goud", aldus Howells. "Als iemand anders de harde schijf vindt en het geld houdt, is het gewoonweg mijn eigen schuld."

Bekijk de koers van bitcoin vanaf het begin van dit jaar

Wat zijn bitcoins precies, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?