De EU overweegt bestaande overeenkomsten met de VS wat betreft de opslag van data van Europeanen te bevriezen. Dat zou ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven geen data van Europeanen meer mogen opslaan.

De dreiging is onderdeel van een poging het vertrouwen van de Europese burgers in datauitwisseling met de VS de herstellen.

"Grootschalige spionage van onze burgers, bedrijven en leiders is onacceptabel", stelt de Europese Commissie. "Burgers aan beiden kanten van de Atlantische Oceaan moeten gerustgesteld worden dat hun informatie beschermd wordt."

Om dat te bereiken wil de Commissie de zogenoemde Safe Harbor-principes gaan aanvullen. Die overeenkomst stelt hoe Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook met data van Europeanen moeten omgaan. Safe Harbor is cruciaal, zonder de overeenkomst zouden bedrijven buiten de EU geen informatie van Europeanen op mogen slaan.

Gebrekkig

De commissie noemt het functioneren van die Safe Harbor-principes gebrekkig. "De commissie onderstreept dat sommige dingen erg fout zijn gegaan", zegt Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding tegenover The Guardian.

"Volgens onze analyse is Safe Harbor niet veilig. We vragen de VS niet alleen om een reactie, we willen ook actie", aldus Reding.

De Eurocommissaris dreigt door te zeggen dat Safe Harbor altijd nog geschrapt kan worden en dringt bij de VS aan om uiterlijk zomer 2014 actie te ondernemen. "Safe Harbor mag geen lege huls zijn."

Transparantie

De privacyregels die Amerikaanse bedrijven opstellen moeten transparanter worden. Bij overtreding van die regels zouden Europeanen de Amerikaanse bedrijven voor de Amerikaanse rechter moeten kunnen dagen, wat momenteel nog niet mogelijk is. "Inwoners van de EU hebben nu niet dezelfde rechten en bescherming als Amerikaanse burgers", zegt Redding daarover.

De Eurocommissaris liet ook weten dat er weinig is dat zij of Brussel aan de afluisterpraktijken van geheime diensten als de NSA kan doen. Ook de samenwerking tussen NSA en Britse geheime dienst GCHQ kan niet onderzocht worden, gezien het functioneren van geheime diensten op nationaal niveau wordt geregeld.