De Xbox One is zowel goed als slecht. Als gameconsole slaagt het apparaat met vlag en wimpel, maar het is niet het het verenigde en futuristische media-center dat Microsoft belooft. Althans, nog niet.

Lees de uitgebreide review op NUtech

Hoewel over smaak niet te twisten valt, is het ontwerp van de Xbox One controversieel. De console heeft iets weg van een oude videorecorder en is vooral veel te groot.

De kast is half glimmend en trekt veel stof aan. Dat geldt ook voor de forse oplader en zelfs de Kinect is groot.

Uiteraard is er wel plek voor alle in- en uitgangen die nodig zijn zoals twee usb-ingangen, een hdmi-uitgang en aansluitingen voor ethernet en de Kinect.

Kinect

De nieuwe Kinect heeft een flink verbeterde camera die bewegingen veel beter registreert. Het hele systeem is nu met spraak en beweging te besturen. De spraakbesturing werkt simpel en snel. Wel moet je de juiste commando’s en exacte gametitels weten. In een rumoerige omgeving werkt de besturing helaas vaak niet.

Zonder Kinect zijn veel handelingen omslachtig. Opties die met je stem vijf seconden duren om te selecteren zijn voor de controller weggestopt in kleine menu’s. Hoewel de bewegingen goed worden geregistreerd is het navigeren door menu’s onlogisch en werkt het vaak net niet goed genoeg.

Lees meer over de besturing met de nieuwe Kinect

Controller

In dat geval kan gelukkig de controller worden gebruikt. Er zijn kleine aanpassingen gedaan die de al uitmuntende voorganger nog beter maken.

Er zijn trillingen verwerkt in de triggers zodat je direct feedback uit het spel krijgt. De nieuwe vierpuntsdruktoets is daarnaast veel preciezer en de pookjes hebben voor extra grip een ribbelrandje gekregen.

De enige verandering die niet echt positief uitpakt, zijn de schouderknoppen. Ze voelen minder klikbaar aan en hebben een vreemde vorm. Het gebruik went zoals altijd na een aantal uur wel.

Kracht en games

De hardware is een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Omgevingen zijn helder en belichting en particle effect verbluffend. Bovendien draait alles scherp en snel.

Sommige games die niet van Microsoft afkomstig zijn, zoals Call of Duty: Ghosts, draaien helaas nog niet op de hoge resolutie die wel op de Playstation 4 beschikbaar is, maar de geschiedenis leert dat ontwikkelaars op lange termijn meer en meer uit een console weten te halen.

De exclusieve titels geven je in ieder geval een echt next-gen gevoel. Microsoft lanceert zijn nieuwe console met onder meer Ryse, Forza 5, Killer Instinct en Dead Rising 3.

Interface

Maar Microsoft ziet de One niet alleen als console, maar als alles-in-een-apparaat waarmee je tv kijkt, Skypet en internet. Zo ver is de console alleen nog lang niet.

De interface is soms ondoordringbaar. Het Windows 8-achtige thuisscherm toont alleen de meest recent gebruikte apps waardoor je net moeten weten waar een verdwenen programma te vinden is. Ook de Store is net als op de Xbox 360 onoverzichtelijk.

Verder missen er een hoop kleine dingen. Zo kan je niet de inhoud van de harde schijf bekijken, is niet te zien hoeveel ruimt een game inneemt en zijn save-bestanden nergens te vinden. Ook ondersteunt de Xbox One nog geen 50Hz voor Europese tv-uitzendingen waardoor snelle scènes of voetbalwedstrijden voor stotterend beeld zorgen. Microsoft belooft dit probleem volgend jaar op te lossen.

Tot slot werkt multitasken niet vlekkeloos. Het is mogelijk een tweede applicatie in een klein venster te tonen. Dat werkt bij Skypegesprekken of tv kijken vaak prima, maar bij Internet Explorer gaat het te langzaam.

Conclusie

Alle ergernissen zorgen voor een overwegend negatief beeld, maar de Xbox One zorgt juist voor veel enthousiasme. Bovendien moeten we rekening houden met het feit dat de meeste kleine problemen voor de Nederlandse lancering (ergens in 2014) zullen zijn opgelost. Ook zal het gameassortiment dan nog uitgebreider zijn.

Als gameconsole is de One solide en met zijn tijd meegegaan. De controller kent belangrijke verbeterpunten en de graphics hebben een flinke sprong gemaakt. Wat we tot nu toe hebben gezien biedt in ieder geval perspectief. 

Bekijk foto's en een uitgebreide review op NUtech

Bekijk ook onze review van de Playstation 4

Lees alles over de Xbox One in het dossier van Gamer.nl