Er wordt in Nederland te veel thuiskopieheffing gevraagd aan fabrikanten en winkeliers. Acer hoeft voorlopig nog maar de helft te betalen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechter heeft in een zaak tussen Acer en Stichting De Thuiskopie bepaald dat Acer nog slechts 50 procent van de vastgestelde bedragen hoeft te betalen. Het gaat om een voorlopige uitspraak in afwachting van een bodemprocedure.

De halvering wordt door de rechter ingevoerd omdat de thuiskopieheffing, een compensatie voor het feit dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal in Nederland is toegestaan, onterecht geldt voor Hollywood-films.

De rechter stelt dat de heffing alleen mag gelden voor visuele werken uit landen die zijn aangesloten bij het Verdrag van Rome, meldt Webwereld. Bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dat niet.

Hoger beroep

Acer had gevraagd om een halvering van de heffing en de rechter acht dat redelijk. De uitspraak geldt voorlopig niet voor andere fabrikanten en winkeliers. Acer had tot nu toe nog helemaal geen thuiskopieheffing betaald en hoeft nu dus slechts de helft over te maken. Het gaat echter slechts om een voorlopig vonnis.

Stichting De Thuiskopie beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep, maar stelt wel al het niet met het oordeel van de rechter eens te zijn. "Al in 2009 heeft de rechter bepaald dat deze groep rechthebbenden [die niet onder het Verdrag van Rome valt] geen aanspraak heeft op de thuiskopievergoeding. Die aanspraken zijn dan ook niet bij de vaststelling van de vergoedingen in 2012 betrokken." 

De stichting stelt dat er aan bijvoorbeeld Amerikaanse filmmakers dus ook niet wordt uitgekeerd.

Op bijvoorbeeld laptops van Acer geldt momenteel een thuiskopieheffing van vijf euro. De fabrikant hoeft vanaf nu dus nog maar 2,50 euro af te staan aan Stichting De Thuiskopie. Wanneer er een definitief oordeel volgt, is niet bekend.

Bekijk de complete lijst met heffingen en producten