De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft het kijkgedrag naar pornosites van vermeende moslimradicalen in de gaten gehouden. Met de informatie zouden de radicalen in hun eer en reputatie geraakt kunnen worden.

Het ging daarbij om moslims die anderen zouden radicaliseren met opruiende toespraken. Dat schrijft de Amerikaanse website Huffington Post.

De site citeert uit een document van de NSA uit 2012 dat is doorgespeeld door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

De NSA had zes mensen op het oog. Onder hen is ook een Amerikaan, geen van de mensen zou zich op Amerikaans grondgebied bevinden. Ook wordt geen van de radicalen in het document direct in verband gebracht met betrokkenheid bij terreuraanslagen of de planning daarvan.

Alle middelen

In het aangehaalde document wordt het hoofd van de NSA, aangeduid als DIRNSA, genoemd als maker van het document. Medewerkers van onder andere het Amerikaans ministerie van Justitie en drugsbestrijdingsdienst DEA zouden het document ontvangen hebben.

"Zonder in details te treden zou het geen verrassing moeten zijn dat de Amerikaanse overheid alle wettige middelen gebruikt om terroristische doelwitten te dwarsbomen die de VS kwaad willen doen of anderen willen radicaliseren", reageert de overkoepelende Amerikaanse inlichtingendienst.

Bezorgdheid

Burgerrechtenorganisaties reageren bezorgd. Door de onthullingen van klokkenluider Snowden is duidelijk geworden dat de afluisterpraktijken van Amerikaanse en andere westerse geheime diensten grootschalig zijn.

"De NSA stelt dat persoonlijke informatie niet misbruikt wordt, deze documenten tonen aan dat NSA de term 'misbruik' niet erg precies definieert", aldus ACLU, een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie.

Vijf dingen die je moet weten over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken