Onderzoekers zijn erin geslaagd een camera die bewegingen en objecten zeer gedetailleerd kan herkennen, flink goedkoper te maken. Betaalbare zelfrijdende auto’s komen zo een stuk dichterbij.

Dat stellen wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Zij hebben een camera ontwikkeld die op een vergelijkbare manier werkt als de Kinect van Microsoft in de Xbox.

De nanocamera, zoals de onderzoekers het product noemen, werkt echter veel gedetailleerder en kan bijvoorbeeld overweg met mist, regen en doorzichtige objecten.

Zowel de nanocamera als de Kinect maken gebruik van een technologie met de naam Time of Flight. De camera’s meten hoe lang het duurt voor een lichtstraal van een object terugkaatst. Omdat de snelheid van het licht bekend is, kan de afstand worden ingeschat.

Doorzichtig

De nanocamera kan echter beter omgaan met doorzichtige objecten, waar licht doorheen gaat, en heeft minder last van foute berekeningen door bewegingen. Daar komt bij dat de nieuwe camera heel snel werkt.

De onderzoekers gebruiken een techniek die in de telecomsector dient om de afstand van een signaal te meten. Ook wordt er een methode gebruikt die automatisch bewegingen inschat en corrigeert. Bijvoorbeeld camera’s gebruiken deze techniek om bij trillende handen toch een scherpe foto af te leveren.

Prijs

Dit heeft ervoor gezorgd dat de camera nog slechts een prijskaartje van 500 dollar heeft. Het vorige model dat in 2011 door MIT werd gebouwd, kostte 500.000 dollar.

De onderzoekers van MIT stellen dat de nanocamera door de prijsverlaging en nauwkeurige prestaties gebruikt kan worden in de medische sector en in zelfrijdende auto’s.

Lees meer over tests met zelfrijdende auto’s op de Nederlandse weg

‘Zelfrijdende auto’s Google rijden beter dan echte chaffeurs’