Toen de PS3 gelanceerd werd zag de wereld er heel anders uit. Zeven jaar later zijn we socialer en gewend aan hd. Hoe houdt de Playstation 4 zich in deze nieuwe wereld en wat belooft de console voor de toekomst?

Bekijk de uitgebreide review op NUtech

De nieuwe en verrassend compacte console van Sony ligt vrijdag 29 november in de Nederlandse winkels. De strakke lijnen, het glimmende vlak op de verder matte console en vooral de schuine voorkant zijn het meest opvallend.

Middels een sneetje licht kan de gebruiker bovendien de status van de console aflezen. De Playstation 4 is geen anoniem apparaat meer dat zich onopvallend schikt tussen de andere apparaten in de huiskamer.

Uiteraard zijn de nodige ingangen voor usb 3.0, hdmi en de Playstation Camera ook te vinden. Net als een optische audio-uitgang.

Stil

De PS4 verrast verder door rustig te zijn. Na urenlang gamen wordt de console wel iets warmer, maar nooit echt heet. Bovendien is het apparaat stil.

Dat betekent niet dat de console kracht mist. Games draaien soepel en er zijn al enkele glimpen te zien van waar de PS4 toe in staat is in games als Killzone Shadow Fall en Resogun.

De beloofde grote grafische stap blijft nog even uit, maar de vertoonde beelden bieden genoeg vertrouwen voor de toekomst.

Nadeel is het gebrek aan playback voor bepaalde media als mp3 en video. Ook is een harde schijf van 500 GB niet enorm. Sony gelooft dan ook sterk in clouddiensten en dwingt het gebruik hiermee af.

Controller

De Dualshock 4-controller is het paradepaardje van de Playstation 4. Het is misschien wel de beste controller van dit moment. Hij ligt lekker in de hand, heeft stevige knoppen en vooral zwaar verbeterde analoge sticks dankzij een wat stuggere rotatie en handige inkepingen.

Ook zijn er een lichtbalk aan de voorkant, klikbaar touchpad bovenop en een interne speaker verwerkt. Het maakt van de Dualshock 4 een complete controller.

Ook de toevoeging van een 3,5 mm jack-ingang, waardoor een headset kan worden aangesloten, is welkom. Het doet ons het gebrek aan bluetooth-ondersteuning bijna vergeten. Een opgeladen DualShock 4-controller gaat wel maar zo’n 8 uur mee, wat aanzienlijk korter is dan de DualShock 3. In tegenstelling tot de Playstation 3 kan de Playstation 4 controllers wel opladen terwijl de spelcomputer in slaapstand staat.

Interface

De interface is simpel gehouden met horizontale vlakken. Ook de menu’s zijn simpel en het geheel blinkt uit in eenvoud.

Toch heeft de menustructuur wel duidelijk zijn beperkingen. We zijn inmiddels gewend aan simpele notificaties en toegankelijkheid op tablets en smartphones en dat ontbreekt bij de PS4.

Simpele taken vergen soms verrassend veel handelingen. Wel heeft Sony een shareknop aan de controller toegevoegd waardoor het maken en delen van screenshots en video’s erg eenvoudig is geworden. Het is zelfs mogelijk games te livestreamen.

Conclusie

Uiteindelijk wordt een console vaak afgerekend op de games die beschikbaar zijn. De PS4 heeft momenteel met Killzone een degelijke shooter en met Resogun een parel voor de fijnproever. Door verschillende third-party games is er ten minste één game voor elk type gamer.

Duidelijk is wel dat de huidige generatie consoles op het moment een stuk sterker aanbod aan games hebben.

399 euro is bovendien geen onredelijke prijs voor de techniek en de kwaliteit van het apparaat is uitstekend. Sony moet ontwikkelaars nu verleiden om alle remmen los te gooien. Dan is de Playstation 4 de ultieme console die ons de komende zes tot zeven jaar prima kan vermaken.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

Lees onze review van de eerste PS4-games

Lees alles over de PS4 in het dossier van Gamer.nl