Ook in de tweedeklascoupés moeten stopcontacten worden aangebracht. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer zo bleek dinsdag.

De Kamer steunde een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren om dit te regelen. Momenteel zijn stopcontacten alleen in eersteklascoupés beschikbaar.

De spoorwegen hoeven niet massaal hun treinen om te gaan bouwen, pas bij nieuwe treinen en bij te renoveren treinen moet een stroomvoorziening in de tweede klas worden geïnstalleerd.

Volgens Van Tongeren zorgen de stopcontacten voor extra comfort, wat weer een prikkel kan zijn om mensen met de trein te laten reizen.

Totale beleving

Door het toenemende gebruik van tablets en smartphones is de behoefte aan stroom onderweg de laatste jaren enorm gestegen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft eerder al aangegeven met de vervoerders in gesprek te willen gaan. Zij stelde dat er winst is te behalen in het treincomfort om "de totale beleving" voor de reiziger te verbeteren.

Eerder dit jaar werd al bekend dat het internet dat gratis in treinen van de NS wordt aangeboden tot minstens 2014 gratis blijft.

In de zomer begon KPN daarnaast met het aanbieden van gratis wifi op 48 stations. Bekijk de volledige lijst van stations