Apple heeft een patent toegewezen gekregen voor een camera die naast reguliere foto's ook beelden kan maken waarbij perspectief en scherptediepte achteraf versteld kunnen worden.

Apple zou al lang aan een zogenoemde lichtveldcamera voor in telefoons werken. Steve Jobs zou nog samengewerkt hebben met Lytro, het bekendste merk van lichtveldcamera's.

Het patent dat Apple toegewezen heeft gekregen noemt de camera van Lytro als inspiratiebron, maar zegt te verbeteren op fotokwaliteit en resolutie, meldt Appleinsider.

Twee modi

Het ontwerp van Apple verschilt van dat van Lytro doordat het in staat is in twee modi te fotograferen. De eerste modus maakt traditionele foto's met hoge resolutie, de tweede modus foto's met achteraf verstelbare scherptediepte en perspectief, maar in een lagere resolutie.

Om dat te bereiken heeft de camera naast een traditionele digitale fotosensor ook een optische module, benodigd voor lichtveldfoto's.

De optische module kan voor de traditionele sensor worden geschoven, waardoor die als het ware verandert in een lichtveldcamera. Zonder de optische module valt het licht door de lens op de fotosensor met een reguliere foto als resultaat.

Lichtveldcamera

Eerder kreeg Apple al een patent toegewezen waarbij een camera gebruik maakt van drie lenzen, een alternatieve manier om het effect van een lichtveldcamera te benaderen. Toshiba toonde onlangs een smartphonecamera met twee lenzen, ook bedoeld om achteraf de scherptediepte te kunnen verstellen.

Ook Nokia liet al eens doorschemeren lichtveldcamera's als volgende stap in smartphonefotografie te zien. Nokia bracht dit jaar een smartphone met 41 megapixelcamera uit.

Opnieuw uitvinden

Apple-oprichter Jobs liet zijn biograaf al weten dat hij drie dingen opnieuw wilde uitvinden: de televisie, boeken en fotografie.

Of en wanneer Apple de gepatenteerde technologie gaat toepassen is niet duidelijk. Het patent werd in 2011 ingediend en beschrijft zowel smartphones waarbij de technologie is ingebouwd, als methoden waarbij die als accessoire op een bestaande camera kan worden geplaatst.

Bekijk voorbeeldfoto's genomen met Lytro en lees hoe de camera werkt