De aankomende game Diplopia moet mensen met een lui oog helpen om hun gezichtsvermogen te verbeteren. Dat doet het spel via de virtual reality-bril Oculus Rift

Het spel staat momenteel op crowdfundingsite Indiegogo.

Maker James Blaha ziet zelf scheel, wat kan leiden tot een lui oog. Voorheen werd gedacht dat deze aandoening enkel op jonge leeftijd te behandelen was, maar recent onderzoek spreekt dit tegen. Op basis hiervan besloot Blaha een eigen game te ontwikkelen om anderen te helpen beter te leren zien.

Zijn spel, Diplopia, doet dit door via de Oculus Rift een verschillend beeld te projecteren per oog. Het gaat om een variant van de klassieke game Breakout. Hierbij ziet het linker oog bijvoorbeeld de bal en lichte blokken, terwijl het rechter oog de peddel en alle donkere blokken ziet.

De hersenen van spelers zouden vervolgens gedwongen worden om beide ogen te gebruiken, omdat er anders niet gespeeld kan worden.

Blaha vroeg om 2000 dollar voor de ontwikkeling van zijn game, maar heeft inmiddels al bijna 5000 dollar aan donaties ontvangen. Hierdoor wordt ook ondersteuning voor de speciale  Razer Hydra-controller toegevoegd.

Lees onze hands-on: Heftige ervaring met Oculus Rift