Een Japanse robot heeft met behulp van kunstmatige intelligentie vier van de tien rekenvragen van een toelatingsexamen voor hoger onderwijs goed beantwoord.

Dat meldt Fujitsu dat samen met de Japanse overheid en tal van andere techbedrijven werkt aan de Todai Robot.

Het doel van het project is om de robot zo slim te maken dat hij in 2021 zal slagen voor het toelatingsexamen van de universiteit van Tokio.

Het examen dat nu afgenomen is ging slechts over specifieke cursussen. In totaal wist de robot dus vier van de tien vragen met succes af te ronden. Er zijn echter nog technische problemen die moeten worden opgelost.

Zo had de Todai Robot problemen met het analyseren van de vragen. Dat kwam bijvoorbeeld door specifiek taalgebruik dat niet door de robot werd herkend. De test was dan ook bedoeld om dit soort problemen aan het licht te brengen.

Kunstmatige intelligentie

In tal van landen, bij verschillende universiteiten en door diverse bedrijven wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige intelligentie. Supercomputers met enorm veel rekenkracht worden ingezet om heel veel data in een zeer korte tijd te analyseren en zo oplossingen aan te dragen.

De Europese Unie heeft 1 miljard euro subsidie gegeven aan the Human Brain Project waarbij 130 Europese onderzoeksinstituten proberen het menselijk brein in een supercomputer na te bouwen.

Lees meer over the Human Brain Project

Hoe kunnen intelligentie robots ons helpen?