De inlichtingendienst NSA had mogelijk toegang tot gegevens van Yahoo en Google, omdat een glasvezelbedrijf de organisatie toegang gaf tot de kabels tussen datacentra.

Dat meldt de New York Times dinsdag. Eerder bleek al uit documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de NSA toegang heeft tot grote hoeveelheden serververkeer van Yahoo en Google.

Bronnen van de krant stellen dat het bedrijf Level 3 mogelijk samenwerkte met de NSA. De glasvezelbeheerder zou onversleutelde data hebben doorgespeeld.

Gevraagd of dat inderdaad zo is, stelt het bedrijf enkel dat het zich in elk land aan de wet moet houden, "en klantgegevens alleen te overhandigen aan overheidsdiensten als de wet van het land waar de gegevens zich bevinden dat voorschrijft".

Overeenkomst

In een financieel document stelde Level 3 al dat het een "overeenkomst" heeft met de Amerikaanse ministeries van Binnenlangse Veiligheid, Justitie en Defensie. Dat zou "aanzienlijke vereisten" wat betreft dataopslag en de beveiliging van het netwerk met zich meebrengen. 

Ook het selecteren en trainen van personeel zou worden bemoeilijkt door de overeenkomst. Verdere details werden niet gegeven.

In september kondigde Google aan dat het dataverkeer tussen datacentra gaat versleutelen, om afluisteren door inlichtingendiensten tegen te gaan.Ook Yahoo stelde onlangs dat het dat volgend jaar gaat doen.

Google-topman Eric Schmidt heeft zelfs zo veel vertrouwen in de versleuteling van gegevens dat hij verwacht dat dit binnen tien jaar een einde zal maken aan overheidscensuur.