Medewerkers van Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben zorgen geuit over de voorraad aan geclassificeerde informatie die klokkenluider Snowden in de cloud zou bewaren.

Dat meldt Reuters, die verschillende anonieme medewerkers van de geheime diensten sprak.

De voorraad aan informatie die Snowden achter de hand houdt wordt omschreven als een doomsday-voorraad, data die Snowden voor zijn eigen veiligheid als verzekering achter de hand zou houden.

De informatievoorraad zou onder meer namen van personeel van Amerikaanse en andere geheime diensten bevatten. De data zou met verfijnde encryptie versleuteld zijn en met meerdere wachtwoorden geopend moeten worden.

Verschillende personen

Die wachtwoorden zouden in bezit van ten minste drie verschillende onbekende personen zijn, en dagelijks maar gedurende een bepaalde tijd bruikbaar zijn.

Een voormalig Amerikaans overheidsmedewerker zegt dat China en Rusland codebrekers hebben die in staat zijn de encryptie te breken, als zij de voorraad van Snowden weten te vinden. Het is onduidelijk of geheime diensten weten waar de informatie opgeslagen is.

Nog twee jaar

Edward Snowden zou tijdens zijn werkzaamheid bij inlichtingendienst NSA tussen de vijftig- en tweehonderdduizend geclassificeerde documenten hebben buitgemaakt. Geschat wordt dat Snowden pas vijfhonderd van die documenten openbaar heeft gemaakt.

Medewerkers van de Amerikaanse regering zouden gezegd hebben dat Snowden genoeg materiaal heeft om nog twee jaar lang nieuws te kunnen verspreiden. "Het ergste moet nog komen", zei een voormalig overheidsmedewerker tegenover Reuters.

Arrestatie

Snowden zou maatregelen hebben genomen die ervoor moeten zorgen dat zijn informatie in geval van bijvoorbeeld zijn arrestatie toch geopenbaard wordt. Verschillende mensen zouden in zo'n geval volledige toegang kunnen krijgen volgens journalist Glenn Greenwald, een van de eerste journalisten die met Snowden samenwerkte.

Snowden liet eerder zelf weten geen van zijn verkregen materiaal persoonlijk bij zich te hebben. De klokkenluider heeft een jaar tijdelijk politiek asiel in Rusland gekregen, de FBI heeft een arrestatiebevel tegen Snowden uitgevaardigd.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken