Scanrobot Robinspect moet tunnels sneller en nauwkeuriger dan het menselijk oog gaan inspecteren. De robot is een initiatief van de EU.

De robot is een deels autonome robotarm die zowel zelf, als gemonteerd achterop een vrachtwagen kan functioneren.

Robinspect – kort voor ROBotic System with Intelligent Vision and Control for Tunnel Structural INSPECTion and Evaluation – scant met een meter per seconde om zo op 2d-niveau een tunnel globaal te inspecteren.

Stuit de robot op een scheur of oneffenheid in de wand of fundering van de tunnel, dan worden een 3d-scan, echo en laserscan van de kwetsbaarheid gemaakt.

Leren

Omdat Robinspect zo snel, is hoeven tunnels bij gebruik op een vrachtwagen niet afgesloten te worden voor inspectie. De robotarm kan ook helemaal zelfstandig functioneren en is dan op een onbemand voertuig geïnstalleerd.

Wanneer een robot op een scheur of andere kwetsbaarheid stuit geeft die een seintje. Ook worden afbeeldingen geüpload naar een online database, waardoor Robinspect op termijn alleen maar sneller en nauwkeuriger moet worden. In eerste instantie baseert de robot zich op een database die door tunnelinspecteurs is opgesteld.

Voor het project is drie jaar en 5 miljoen euro uitgetrokken. Eind 2014 moet een prototype van Robinspect gereed zijn. Dat zal tunnels van de Londense metro, delen van Griekse snelwegtunnels en testtunnels in Zwitserland scannen.

Bekijk de vijf indrukwekkendste robots