De oprichter van digitale zwarte markt Silk Road heeft mogelijk grote sommen geld in bitcoins gekregen van de anonieme oprichter van de virtuele valuta.

Dat suggereren Israëlische computerwetenschappers Dorit Ron en Adi Shamir van het Weizmann Instituut der Wetenschappen in een onderzoek dat zondag gepubliceerd wordt, meldt The New York Times.

De wetenschappers onderzochten de afgelopen tijd grote betalingen rondom Silk Road. Die digitale zwarte markt werd in oktober opgerold, vermeend oprichter Ross Ulbricht werd gearresteerd op verdenking van het beramen van huurmoord en de grootschalige handel in verboden middelen.

Hoewel betalingen in bitcoin, een veelgebruikte valuta op Silk Road, anoniem zijn, zijn de transacties openbaar zichtbaar. De Israëlische onderzoekers zijn in een compleet overzicht van alle bitcoin-transacties op zoek gegaan naar een patroon.

Zo vonden ze een transactie die gedaan werd van een bitcoin-rekening die in de begindagen van bitcoin zou zijn opgericht naar een rekening die van Ross Ulbricht zou zijn.

Het zou algemeen aangenomen worden die eerste bitcoin-rekeningen van de oprichter van bitcoin zijn. Die oprichter staat bekend onder de naam Satoshi Nakamoto en heeft sinds 2010 niet meer in het openbaar van zich laten horen.

Grote bedragen

Ook keken de onderzoekers naar de gehele betalingsgeschiedenis van een door de FBI gevorderde bitcoin-rekening van Ulbricht. Een transactie van duizend bitcoins viel daarbij op. Dat bedrag was zo'n 45.000 euro waard toen het in maart van dit jaar werd overgeschreven, inmiddels is de waarde van zo'n bedrag gestegen naar zo'n 625.000 euro.

"Zo'n bedrag strookt niet met het gedrag van een gemiddelde koper die op Silk Road een account opent", schrijven de onderzoekers. "Zulke klanten zetten tientallen tot honderden dollars om naar bitcoin. Het zou hier om grootschalige activiteit op Silk Road kunnen gaan, of over een vorm van investering of partnerschap. Maar dat is pure speculatie."

Miljoenen

Het account waarmee de bitcoins naar Ulbricht werden overgemaakt zou op een zeker moment 77.600 bitcoins hebben verzameld, een bedrag dat nu zo'n 47 miljoen euro waard zou zijn. Die bitcoins werden grotendeels door de eigenaar van de rekening verdiend door middel van "mining", de computerintensieve wijze waarop nieuwe bitcoins worden gemaakt.

Ook stellen de onderzoekers dat de FBI maar zo'n 22 procent heeft gevorderd van het totale aantal bitcoins dat Ulbricht bezit. Zelf zouden de onderzoekers een derde van het totaalbedrag op het spoor zijn gekomen. Mogelijk bewaart Ulbricht de overige bitcoins op een tweede, nog niet door de FBI gevonden computer.

Begin deze maand kwam een nieuwe versie van Silk Road online. Een aantal van de leden en moderators van de vorige versie zou achter de nieuwe site zitten. Het netwerk zou veiliger zijn dan zijn opgerolde voorganger.

Grote pot

Nederlandse bitcoinwisseldienst Bitonic verklaarde tegenover NUtech dat Silk Road door vroege gebruikers van bitcoin als een soort grote pot werd gebruikt.

De bitcoin-gebruikers stortten hun bitcoins in de pot van Silk Road, om er vervolgens voor een zelfde bedrag weer bitcoins uit te halen. Dit zou de anonimiteit van de bitcoin verder vergoten, de methode wordt ook door grote bitcoin-wisseldiensten toegepast.

Grote bitcoin-aanbieders als MtGox en Bitstamp zouden de methode ook gebruiken. "Ook de wallet die wij op Bitonic gebruiken werkt op deze manier", aldus Jouke Hofman van de wisseldienst tegenover NUtech.

Lees vijf vragen over Silk Road

Hoe is de bitcoin ontstaan en wat kun je ermee?