Bestuursvoorzitter Eric Schmidt van Google verwacht dat overheden het internet over tien jaar niet meer kunnen censureren.

"We kunnen in een decennium een eind maken aan overheidscensuur", zei Schmidt tijdens een speech in Washington. "De oplossing voor overheidssurveillance is om alles te versleutelen."

Dat meldt persbureau Bloomberg donderdag. Na onthullingen over spionage door de NSA hebben verschillende internetbedrijven maatregelen aangekondigd om hun netwerken beter te beveiligen.

"We hebben onze systemen onzettend versterkt na de recente gebeurtenissen", zei Schmidt. "Het is aannemelijk dat de hele industrie zijn systemen zal blijven versterken."

Kat en muis

Schmidt gaf toe dat er bewijs is dat de inlichtingendienst NSA sommige vormen van encryptie heeft gekraakt. "Het is een kat-en-muisspel", zei hij. "In die race denk ik dat de censuur zal verliezen en de mensen krachtiger worden."

Onlangs bleek uit documenten van Edward Snowden dat de NSA glasvezelkabels tussen de datacentra van Google en Yahoo aftapt om gegevens van gebruikers te onderscheppen. 

Alles over het Amerikaanse spionageprogramma