Bitcoin heeft een wilde nacht beleefd. De waarde explodeerde vanwege een bijeenkomst van de Amerikaanse Senaat rond digitale valuta. Na een recordwaarde van 900 dollar stortte bitcoin echter weer in.

Maandag werd al bekendgemaakt wat er over het algemeen tijdens de zitting gezegd zou worden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurswaakhond SEC vinden bitcoin een legitiem financieel middel.

"Het ministerie erkent dat veel digitale valuta een legitiem financieel betaalmiddel zijn en de potentie hebben om globale handel efficiënter te maken", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank was niet bij de zitting aanwezig, maar liet in een brief weten dat virtuele munten als bitcoin veelbelovend zijn op de lange termijn, specifiek als de innovaties sneller gaan en veiliger worden.

Hij liet echter ook weten dat er nog geen plannen zijn om de bitcoins te reguleren.

Waarde

Tijdens de zitting schoot de waarde van een bitcoin omhoog tot ruim 900 dollar. Aan het begin van de dag stond de teller op zo'n 650 dollar. In een half uur kelderde de waarde echter ook weer en werd voor één bitcoin nog 'slechts' 600 dollar betaald.

Rond 07.00 uur Nederlandse tijd was de waarde gestabiliseerd rond 750 dollar. De enorme fluctuaties van maandagnacht geven de volatiliteit van de koers van bitcoin aan. De munt is niet waardevast en gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Afgelopen weekend kwam de waarde van bitcoin voor het eerst boven de 500 dollar uit. Een half jaar geleden lag de waarde rond de 120 dollar.

Hoe is bitcoin ontstaan en wat is het precies?

Lees ook: student verdient tonnen met bitcoin