Internetactivisten van hackersgroep Anonymous hebben computers van de Amerikaanse overheid gehackt en gevoelige informatie buitgemaakt.

Dat meldt de FBI tegen persbureau Reuters.

De hackers hebben een lek in de software van Adobe geëxploiteerd en voeren sinds vorig jaar december aanvallen op de computers uit. Tijdens deze aanvallen lieten de hackers zogeheten back doors achter, waardoor andere Anonymous-leden opnieuw via verschillende wegen in konden breken.

Tijdens de hacks is naar verluidt persoonlijke informatie van minstens 104.000 medewerkers en familieleden gestolen, waaronder de gegevens van 20.000 bankrekeningen.

De FBI heeft middels een memo gemeld dat het "een groot probleem is dat moet worden aangepakt". De hacks zouden onder andere het Amerikaanse leger, ministerie van Energie, ministerie van Volksgezondheid en andere overheidsinstellingen treffen.

Adobe meldt dat zij niet op de hoogte zijn van het lek. Volgens het bedrijf zijn de hacks het gevolg van software die niet was geüpdatet.

Swartz

Volgens de FBI zijn de aanvallen van Anonymous nog steeds aan de gang. De hacks vallen volgens enkele Anonymous-leden onder Operation Last Resort. Deze operatie wil de zware straffen van hackers wreken en heeft internetactivist Aaron Swartz als martelaar.

Swartz heeft zichzelf opgehangen voordat zijn proces begon. Hij downloadde ruim 4 miljoen wetenschappelijke artikelen omdat belangrijke informatie vrij zou moeten zijn. Door de aanklacht kon Swartz voor 35 jaar de cel in gaan en een boete van 1 miljoen dollar krijgen.

Anonymous heeft eerder hacks gepleegd op Paypal, inlichtingendienst Stratfor, Sony en beveiligingsbedrijf HBGary Federal.