Microsoft heeft toegegeven het dataverkeer tussen zijn eigen servers niet te versleutelen. Welke online diensten gebruik maken van de servers is niet duidelijk.

"Vandaag de dag is het server-tot-server verkeer over het algemeen niet versleuteld", zei Dorothee Belz, Europees hoofd juridische zaken van Microsoft tegenover het Europees Parlement. Dat meldt Wired.

Microsoft heeft daarbij wel aangegeven zijn beveiliging onder de loep te nemen. Het is niet duidelijk welke online diensten van Microsoft onversleuteld tussen eigen servers van het bedrijf uitgewisseld worden. Ook is niet bekend of het gebrek aan versleuteling tot privacyschending heeft geleid. Microsoft wil daar niet op ingaan.

Aftappen

Eerder deze maand maakte The Guardian op basis van stukken van klokkenluider Edward Snowden bekend dat de NSA in samenwerking met Britse inlichtingsdienst GCHQ datakabels tussen servers zou hebben afgetapt. Daarmee zouden mogelijk miljoenen gebruikersgegevens buit zijn gemaakt.

Het ging toen om datacentra van Google en Yahoo, die de informatie die intern tussen servers wordt verstuurd wel minstens deels zouden versleutelen.

Toen dat nieuws bekend werd, reageerden de hoofden beveiliging van Google fel. De mannen lieten weten de encryptie aangescherpt en vergroot te hebben. De methoden de inlichtingsdiensten gebruikten om de interne mechanieken van Google te begrijpen zouden daarmee niet meer werken.

Microsoft maakte gisteren de oprichring van een anti-cybercrime-divisie bekend