Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Edward Snowden

Snowden lekte tot 200.000 geheime documenten

Snowden heeft tot 200.000 geheime documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA gelekt naar journalisten. 
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat stelde NSA-directeur Keith Alexander eind oktober. De uitspraak wordt nu pas opgepikt door Reuters.

Tijdens een toespraak werd Alexander gevraagd wat de Amerikaanse autoriteiten doen om nog meer lekken van Snowden te voorkomen.

"Ik zou willen dat er iets aan te doen was. Snowden heeft tussen de 50.000 en 200.000 documenten gedeeld met journalisten. Deze zullen blijven uitkomen", aldus de NSA-directeur destijds.

Eerder lieten functionarissen van de NSA weten dat duidelijk was welke documenten Snowden heeft ingezien, maar niet met zekerheid te zeggen is welke documenten hij gelekt heeft aan de media. Snowden kreeg toegang tot veel documenten door wachtwoorden van collega's te bemachtigen.

De eerste berichten naar aanleiding van klokkenluider Snowden verschenen in juni. Sindsdien zijn er veel onthullingen gedaan over de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten. Onder meer Mexico, Brazilië, Frankrijk en Duitsland hebben zich negatief uitgelaten over het afluisteren van burgers en politici onder het aftapprogramma PRISM.

Een journalist van the Guardian die contact heeft met Snowden stelde onlangs nog dat er "zeer binnenkort" grote onthullingen over Nederland zullen volgen. Wanneer dat zal zijn en om welke informatie het gaat is niet duidelijk.


Lees meer over:

NSAEdward Snowden

Aanbevolen artikelen